Vender den "gamle" personlighed tilbage efter fjernelse af et meningeom?

Neuropsykolog Henriette Hyldal Kaae fra HjernetumorForeningens ekspertpanel har svaret på dette spørgsmål.

""

Spørgsmål

Vender den "gamle" personlighed tilbage efter fjernelse af et meningeom? I dette tilfælde sidder det mellem pandelapperne lidt til højre, på størrelse med en bordtennisbold og påvirker min søns motivation, systematik og overblik, også i følge ham selv.

Svar

De adfærdsændringer, som du beskriver, kan være følger efter skader i pandelapperne. Pandelapperne har betydning for ens evne til selvstændig strukturerings– og overbliksdannelse (også kaldet dyseksekutiv funktioner). Det kan f.eks. være vanskeligheder med at komme i gang med opgaver, at skabe og fastholde et overblik, og at holde den røde tråd. Nogle får også sværere ved at aflæse sociale signaler og vurdere risiko, altså evner, der er vigtige for ens dømmekraft. Med sådanne ændringer vil man netop kunne opleve at det er en anden personlighed end tidligere.

Dertil er det ofte en stor omvæltning af blive syg og skulle igennem en operation, som kan påvirke ens overskud og motivation.

Mange vil opleve bedring efter fjernelse af et meningeom. Men det kan tage tid, og ofte oplever man størst bedring de første 3-6 måneder. Men der kan ses bedring i funktionsniveauet også over længere tid efter fjernelse af et meningeom. Nogle får dog varige følger, hvor man aldrig helt bliver den ”gamle” personlighed igen. Man kan have brug for kompenserende strategier i form af ydre struktur, såsom påmindelser på telefon, længere tid til planlægning og nedskrevne planer.

Med venlig hilsen
Henriette Hyldal Kaae, neuropsykolog

For medlemmer

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du medlem af HjernetumorForeningen, kan du spørge vores tilknyttede eksperter om sygdommen.

Send dit spørgsmål

Få mere at vide om hjernetumorer

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.