Kan man som patient ikke ønske at fortsætte efter en evt pause?

Kræftlæge Søren Møller fra HjernetumorForeningens ekspertpanel har svaret på dette spørgsmål

""

Spørgsmål

Hej har fået 6 serie af kemo lomustin efter min anden operation og der har ikke været vækst siden. Nu må jeg jo ikke få mere, selvom mine blodprøver er fine. Kan man som patient ikke ønske at fortsætte efter en evt pause, da det jo har vist at det har holdt det nede i 9 måneder.

Svar 

Til spørgeren
De to mest almindelige typer kemoterapi som bruges til hjernetumorer er hhv. temozolomid (Temodal) og lomustine. De er begge såkaldte alkylerende kemoterapistoffer, hvilket betyder at de udøver deres skadelige virkning på tumorcellerne ved at binde såkaldte alkyl-grupper på DNA strengen, som hæmmer celledelingen. Disse skader sætter sig imidlertid også på alle kroppens raske celler, men i mindre grad. Derfor siger man, at kemo virker særligt meget på kræftceller, frem for raske celler.

Begge disse typer af kemoterapi tåles godt af et flertal af patienter og kun få har opkastninger, vægttab, hårtab, invaliderende træthed eller akutte indlæggelser med feber eller blødninger.

Men de kan i begge tilfælde have en mere langsigtet uønsket virkning på knoglemarven i form af langvarig svækkelse og i værste fald ophør af knoglemarvens funktion, hvilket er livstruende. Det er en af årsagerne til, at kun kræftlæger med særligt kendskab til stofferne må anvende dem. Ophør af knoglemarvens funktion (såkaldt myelofibrose og aplastisk anæmi) er en lumsk og farlig tilstand, som lægen altid har med i sine tanker, når længden af et kemoforløb overvejes.

En anden mulig, men sjælden bivirkning til lomustine kemoterapi er risikoen for lungeskade, såkaldt lungefibrose. Denne risiko stiger for hver serie lomustine, man får. Men den er lav, så længe man får under 10 serier. I praksis overstiger vi aldrig 10 serier af samme årsag.

Man kan som patient i Danmark frabede sig en behandling, som man ikke ønsker, men man kan ikke selv tilvælge en behandling, som lægen ikke finder begrundet.

Mvh

Søren
Kræftlæge, Rigshopitalet

For medlemmer

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du medlem af HjernetumorForeningen, kan du spørge vores tilknyttede eksperter om sygdommen.

Send dit spørgsmål

Få mere at vide om hjernetumorer

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.