Er det korrekt, at giobastoma IV wild type uden methylerings har ringere chancer for kemoterapi med effekt?

21-02-2019

Spørgsmål:

Er det korrekt, at giobastoma IV wild type uden methylerings har ringere chancer for kemoterapi med effekt, eller er der andre typer? Mikroskop sagde: Den gennemsnitlige grad af DNA methylering af MGMT promotoren er på begge materialer 2%

Svar:

Ja - det er korrekt at glioblastomer, som har umethyleret MGMT promotor har lavere chance for at have effekt af kemoterapi med temozolomid. Men MGMT-status skal ikke opfattes som 'sort/hvidt' således at ALLE der har methyleret MGMT promotor får god effekt af kemo, mens INGEN af de umethylerede har effekt.

Der er helt afgjort patienter med umethyleret MGMT som har god effekt af kemo - sandsynligheden herfor er bare ringere. Derfor tilbyder man da også generelt kemoterapi til disse patienter under strålebehandlingen og i 6 måneder efter, for at lade tvivlen komme patienten til gode, da temozolomid jo hos mange patienter tåles ret godt. Det er også en kendsgerning, at der ikke er dokumentation for effekt af andre typer kemoterapi i denne situation, så derfor er temozolomid det bedste vi råder over i den situation.

 MGMT er et enzym (en lille molekylær maskine) som konstant reparerer en bestemt type skader på DNA strengen (arvemassen) i alle kroppens celler. Men i ca. 40% af glioblastomerne produceres dette enzym ikke i tilstrækkelig grad, fordi der er påsat molekyler (såkaldte methylgrupper) på DNA'et i det område, der koder for dannelsen af enzymet, således at det aldrig bliver bygget og dermed ikke er til stede. Da meget kemoterapi (herunder temozolomid) virker ved at lave skader på tumorcellernes DNA, er det netop en fordel, at disse skader ikke bliver repareret, for så dør tumorcellerne idet de ikke kan dele sig og så virker kemoen jo mere effektivt. Grænsen for hvornår man betragter tumoren som værende methyleret sættes ofte til 10%.

MGMT status har også hos patienter med diagnosen anaplastisk oligodendrogliom vist at have indflydelse på sandsynlighed for effekt af en anden type kemoterapi, nemlig det såkaldte PCV-regime, som består af tre forskellige kemostoffer. Også hos patienter med astrocytomer af lavere grad (2 eller 3) kan MGMT have betydning.

Vh
Søren Møller, kræftlæge 

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer