Er det farligt for mig at blive gravid, når jeg har en hjernetumor grad 2?

20-05-2020

Spørgsmål:

Jeg har en hjernetumor grad 2, jeg er blevet opereret for 2 gange, men kun operation. Sidste operation var i 2018.

Min mand og jeg overvejer nu at blive gravide med barn nr. 2, vi ved dog ikke, om det er for farligt for mig og min sygdom, om det er risikoen værd?

Svar:

Det er ikke noget nemt spørgsmål at svare på for dig specifikt. Generelt kan man sige, at det at blive gravid ikke synes at øge risikoen for pludselig tumorvækst, eller at tumor pludselig bliver mere aggressiv (ændrer grad fra 2 til 3 eller 4).

Modsat ved man, at grad 2 tumorer alt andet lige, på et tidspunkt ændrer grad til 3 eller 4. Når først det sker, er der pludselig tale om en meget aggressiv tumortype, der er forbundet med forkortet levetid. Der er ingen der ved, hvornår det sker for den enkelte, hvorfor man selv og sammen med sin partner skal gøre sig dette klart, når man overvejer at sætte børn i verden. Hvis man personligt og som par er enige om, at det til trods for denne virkelighed er rigtigt for dem/jer, mener jeg bestemt, at I skal forsøge at få børn.

For dig og din mand, mener jeg, I bør drøfte jeres mulige planer med den kirurg, der kender jer, jeres historie og har indblik i hvilken tumor, der præcis er tale om.

Mvh
Bo Halle, neurokirurg

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer

 
Tilmelding nyhedsbrev

HjernetumorForeningens nyhedsbrev udsendes 4 - 6 gange om året. Vi skriver om livet med en hjernetumor, beretter om ny forskning og nye behandlingstiltag samt informerer om foreningens kurser, netværksgrupper og øvrige aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig