Der findes forskellige typer hjernetumorer, som hver især kræver forskellige behandlinger. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.
Socialrådgiver Bente Toth Mouritzen er tilknyttet HjernetumorForeningen og svarer på spørgsmål om dine rettigheder som patient eller pårørende.
Der findes forskellige typer hjernetumorer, der hver især kræver forskellige behandlinger. Få mere viden om typer af tumorer, symptomer, behandling, undersøgelse, diagnose og årsager på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
Her kan du se statistik for, hvor mange der får hjernetumorer hvert år, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den.
Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen.
Patienthåndbogen er til alle, der rammes af en hjernetumor. Den er udarbejdet af eksperter og hjælper dig til at stille relevante spørgsmål og krav til dine behandlere.
Når din nærmeste får diagnosen glioblastom, står du pludselig midt i en helt ny livssituation. Håndbogen er udarbejdet af eksperter og skal hjælpe pårørende til en hjernetumorpatient i den svære situation.
Sygehistorien og livshistorien hænger sammen. Se hvad patienterne og deres pårørende selv siger om at have en hjernetumor inde på livet.
Pakkeforløbet, der er politisk vedtaget, skitserer hvilke forløb/undersøgelser patienter skal gennemgå og fastsætter tidsfrister herfor. Formålet er, at patienter skal opleve et veltilrettelagt forløb uden unødig ventetid.
Udredningen foregår på en neurologisk afdeling. Behandlingen foregår på en neurokirurgisk (operation) og onkologisk afdeling (stråler og kemo). Se, hvor man kan blive behandlet i Danmark og find vej til afdelingernes hjemmesider.
Kom og vær med i en af vores netværksgrupper. Her snakker vi sammen og støtter hinanden i at håndtere livet med en hjernetumor eller som efterladt.
For mange ændrer hverdagen sig under og efter behandlingen af en hjernetumor. Få gode råd til at håndtere udtalt træthed, koncentrationsbesvær og kognitive forandringer.
Ved opfølgningsbesøgene på sygehuset kan du til hver en tid få lægen til at udarbejde en genoptræningsplan, så du kan få tilbudt genoptræning i din kommune. Det kan f.eks. være almindelig konditionstræning, styrketræning, balancetræning eller koordinationsøvelser. Det kan også være, der er behov for tværfaglig rehabilitering ved forskellige faggrupper som fx ergoterapeut, fysioterapeut, talepædagog og neuropsykolog. Det er kommunen, der i samarbejde med dig, tilrettelægger genoptræningen hos de forskellige faggrupper.
Måske er du også berettiget til vederlagsfri fysioterapi, hvor træningen foregår hos praktiserende fysioterapeut. Det er din praktiserende læge, der henviser dig til dette for ét år ad gangen.